Antoaneta Nadu este o olteancă originară din Bechet-Dolj și a uimit cu creațiile sale oamenii de pe tot globul. Covoarele tradiționale oltenești țesute în atelierul său înfrumusețează casele locuitorilor din America, Japonia, Australia și multe alte colțuri ale lumii. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a aflat povestea ei uimitoare. (VEZI ȘI: EL E ULTIMUL OLAR DIN OBOGA)
„Sunt profesor de biologie, pensionar, creator popular şi administratorul atelierului ARTALASAT din Bechet. Sunt formator şi manager de proiecte europene, unde am activat şi activez în pregătirea persoanelor care doresc să se califice în activităţi cu specific lucrului făcut cu mână”, se descrie, pe scurt, olteanca. (NU RATA, AICI: Există un sat din România unde tinerele învaţă să fie gospodine. Şcoala de neveste)
Antoaneta și-a descoperit pasiunea pentru ţesut după ce a trăit, în copilărie, într-o casă unde s-a lucrat foarte mult artizanat. Și s-a gândit, acum 20 de ani, fiind încurajată de familie, să deschidă un atelier de ţesături specifice zonei de sud a Olteniei. Se mândreşte că a ales ţesutul covoarelor olteneşti, care erau pe cale de dispariţie.
“Am avut ocazia să arăt lumii că se poate când omul are voință și ignoră obstacolele apărute în cale, mergând mai departe. M-am dedicat acestui meșteșug și am progresat an de an, încât am devenit cunoscută, atât în țară, cât și în străinătate”, povestește olteanca. (CITEȘTE ȘI: I-AM GĂSIT PE ”MAGICIENII MĂTĂSII”! E SINGURA FAMILIE DIN ROMÂNIA CARE CREȘTE…)
„Scoarţa şi covorul oltenesc sunt mândria românilor, a oltenilor de pretutindeni. Participând la târguri naţionale şi internaţionale, am avut ocazia să văd oameni care, cu lacrimi în ochi, se apropiau şi puneau mana pe covor şi scoarţă. Îl pipăiau, îl miroseau şi-l admirau, aducându-şi aminte de odaia bunicii, a mamei, a mătuşei sau vecinei. Marea majoritate nu au cunoștinţe despre aceste ţesături care au două feţe, lucrate din lână şi bumbac”, mai spune Antoaneta Nadu, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA. A devenit mult mai cunoscută la premiile Gopo. (CITEȘTE AICI: EL ESTE MEȘTERUL POPULAR CARE ÎMBRACĂ VEDETELE)
„Am lucrat de pe picturi abstracte ale unor pictori de renume din lume şi din România. Am reuşit să executăm covoare la dimensiuni mari: 5/3 metri, 4/4 metri, 4/3 metri, şi covorul roşu de 15 metri, pentru premiile Gopo de la Gala Gopo 2014, pe care au călcat artiştii noştri români. Fiind şi creatori populari, ne place să venim permanent cu motive noi, atractive, culese din mediul care ne înconjoară.
Folosim culorile vii pe care le găsim în natură, flori, frunze, păsări, oameni. Veselia scoarţelor şi a covoarelor ne face cunoscuţi, iar coloritul este o moştenire a înaintaşilor noștri, care au creat şi ne-au dăruit tot ce este frumos şi trainic”, explică olteanca. (NU RATA: UN PROFESOR DIN OLT A RECREAT UN SAT NEOLITIC, UNIC ÎN EUROPA)
Antoaneta este cunoscută pentru participarea la târgurile naţionale de la multe muzee din ţară, iar în străinătate a participat la diferite expoziții din: Germania, Franţa, Spania, Italia, Austria, Slovenia, Danemarca, Finlanda, Bulgaria şi Dubai.
Mesajul ei este: “Să iubiţi ce este frumos, să iubiţi natura şi tradițiile româneşti“. (VEZI ȘI: L-AM GĂSIT PE ULTIMUL OPINCAR AL OLTENIEI!)